بوت UEFI چیست و چه تفاوتی با بوت LEGACY دارد

توسط مجتبی شیرازی -
7362 0
بوت UEFI چیست و چه تفاوتی با بوت LEGACY دارد

BIOS و UEFI دو نرم افزار هستند که هنگام روشن کردن کامپیوتر، قبل از BOOT شدن ویندوز شروع به کار می کنند، با این تفاوت که UEFI حالت جدیدی با پشتیبانی از HDD با حجم بالاتر، سریعتر شدن سرعت BOOT ، امکانات امنیتی بیشتر و اضافه شدن قابلیت استفاده از موس در محیط BOOT است.

در مادر بوردهای جدید برای اینکه کاربران دچار اشباه نشوند، کامپیوترها UEFI BOOT را با عنوان "BIOS" به کاربران معرفی می کنند، بنابراین در صورتی که از مادربرد به روز استفاده می کنید و در اطلاعات مدلی که استفاده می کنید از BIOS استفاده شده بود، به احتمال بسیار زیاد مادربرد شما از UEFI BOOT نیز پشتیبانی می کند. در ادامه به معرفی BIOS، UEFI و تفاوت های این دو می پردازیم.

BIOS مخفف کلمه BASIC INPUT-OUTPUT SYSTEM بوده و برنامه ای ساده است که در قطعه ای روی مادربرد ذخیره شده و هنگام روشن شدن کامپیوتر شما شروع به کار می کند. کار اصلی BIOS راه اندازی قطعات کامپیوتر و اطمینان از کار کرد درست تک تک قطعات و سپس BOOT کردن ویندوز یا هر سیستم عامل دیگری که روی دستگاه شما است می باشد.

پس از روشن کردن کامپیوتر شما میتوانید با دکمه های ESC,F2,F10 یا DELETE وارد تنظیمات BIOS شوید. در تنظیمات شما می توانید ترتیب BOOT، زمان سیستم و دیگر تنظیمات سخت افزاری کامپیوتر خود را تغییر دهید. این تنظیمات در حافظه مادربرد ذخیره می شود و از BOOT بعدی BIOS این تنظیمات را اجرا خواهد کرد.

پیش از اینکه سیستم BOOT شود BIOS از POWER-ON SELF TEST یا POST، از سلامتی و کارکرد صحیح سخت افزار شما اطمینان پیدا می کند و در صورت بروز هر گونه مشکل، یا با صدای BEEP یا نشان دادن پیام، شما را از وجود آمدن مشکل در سیستم مطلع می کند. در صورت BOOT شدن و گذراندن POST بدون مشکل، BIOS با مراجعه به MBR، BOOTLOADER را اجرا کرده و سیستم عامل شما را راه اندازی می کند.

BIOS به دلیل قدیمی بودنش، دارای محدودیت های بسیاری است. با این حال از زمان عرضه خود در سال 1980 با MS-DOS PC دارای پیشرفت هایی بوده. از جمله این پیشرفت های می توان به قابلیت مدیریت برقی سیستم برای استفاده از قابلیت هایی مانند SLEEP و HYBERNATE اشاره کرد. با این حال اصلیترین محدودیت BIOS ناتوانی آن در BOOT از حافظه های بالای 2.1 TB به دلیل استفاده BIOS از سیستم پارتیشن بندی MBR است، و با رایج شدن حافظه های بالای 2 TB در سیستم های بروز، ناتوانی BIOS را بیشتر نشان داده می شد. BIOS تنها دارای فضای 1MB برای اجرا و راه اندازی سخت افزارهای کامپیوتر است که این باعث پایین آمدن سرعت اجرای کامل سخت افزارها و بالا آمدن سیستم عامل در کامپیوترهای به روز می شود.

در سال 2007 شرکت های INTEL,MICROSOFT,AMD و دیگر شرکت های تولید کننده قطعات کامپیوتری با نگرش به این محدودیت ها، دست به ساخت یک استاندارد جدید برای BOOT کامپیوتر با نام UNIFIED EXTENDED FIRMWARE INTERFACE زدند که به UEFI شناخته شد. با اینکه ساخت استاندارد UEFI بر پایه شرکت INTEL نیست اما اولین پشتیبانی از این سیستم در ویندوز VISTA SP1 و ویندوز 7 شروع شد.

در کامپوتر های جدید سیستم UEFI به طور کامل جایگزین BIOS شده است و قابل جایگزینی ان با BIOS وجود ندارد، با این حال یک حالت شبیه سازی شده BIOS برای سیستم هایی که به آن نیاز دارند ارائه شده تا سیستم عامل هایی که نیاز به BIOS دارند بتوانند از این گزینه استفاده کنند.

از ساده ترین مزایای UEFI می توان به حل کردند محدودیت اجرای حافظه های بالای 2.1TB در BIOS اشاره کرد. UEFI به راحتی می تواند از حافظه های بالای 2.2TB را اجرا کند. در واقع توانایی اجرایی UEFI برای حافظه ها، تا حجم 9.4ZETTABYTE است. دلیل این پیشرفت استفاده UEFI از پارتیشن بندی GPT به جای MBR است. همچنین UEFI به دلیل داشتن فضای بیشتری نسبت به BIOS ، سرعت BOOT شدن سیستم را نیز به مراتب بالاتر می برد. همچنین به دلیل توانایی اجرای UEFI روی حالت 32-BIT و 64-BIT، صفحه تنظیمات UEFI از نظر گرافیکی پیشرفت کرده و قابلیت استفاده از MOUSE نیز در این صفحه فعال شده است.

از نظر امنیتی نیز UEFI بسیار قویتر از BIOS عمل می کند. UEFI با استفاده از SECURE BOOT از سلامت سیستم اطمینان پیدا می کند و همچنین از امنیت روند BOOT در برابر MALWARE ها اطمینان حاصل می کند. UEFI بر خلاف BIOS که یک برنامه ریز بود، مانند یک سیستم عامل مجزا مخصوص سخت افزارها است و این امر به UEFI این توانایی اتصال به شبکه را می دهد، که در صورت بروز مشکلی در تنظیمات، قابلیت عیب یابی از راه دور را در دسترس شما قرار می دهد.

برای دسترسی به تنظیمات UEFI برخلاف BIOS، که با فشرد دکمه مشخص خود در هنگام BOOT شدن سیستم بود، شما مجبورید یا قبل از BOOT شدن سیستم دکمه مشخصی را نگه دارید تا صفحه تنظیمات بالا بیاید و یا از صفحه BOOT OPTIONS ویندوز می توانید به صفحه تنظیمات بروید. دلیل این امر، بالا بردن سرعت بالا آمدن سیستم توسط سازندگان است.

در نهایت UEFI یک ارتقا بسیار بزرگ برای کامپیوتر حساب می شود. با این حال تشخیص تفاوت این حالت برای بسیاری از کاربران با BIOS آشکار نیست و بسیاری متوجه این تغییرات نمی شوند، با این حال هر شخصی که هدف ارتقا کامپیوتر خود به نسل های جدید دارد، ملزوم به استفاده از UEFI و استفاده از قابلیت های آن است.


به این مطلب امتیاز دهید 2 رای


    نظرات کاربران
    نظر خود را برای ما ارسال کنید .

    جست جو

    پربازدیدترین ها

    تفاوت پردازنده ‌های اینتل core i5 و core i7

    پردازنده‌ های اینتل Core i5 و i7 هنوز هم جزء محبوبترین پردازنده‌ های بازار هستند. اما تفاوت بین آن‌ ها چیست؟ کدامیک برای استفاده شما مناسبتر خواهد بود؟