NVIDIA یا AMD : در سال 2019 کدام کارت گرافیک بهتر است؟

توسط مجید سلیمی -
1449 0
NVIDIA یا AMD : در سال 2019 کدام کارت گرافیک بهتر است؟

این روزها یکی از داغ‌ترین بحث‌ها در بین کاربران و به‌خصوص گیمرها انتخاب کارت گرافیک است. رقابت اصلی در این حوزه بین دو کمپانی بزرگ NVIDIA و AMD برقرار است. اما آیا واقعاً تفاوتی بین کارت‌های گرافیک ساخته‌شده توسط این دو شرکت وجود دارد؟ هر کدام از این کارت گرافیک‌ها برای چه کاربردهایی مناسبند؟ در این مقاله می‌خواهیم به مقایسه محصولات این دو شرکت بپردازیم.


کارایی و قیمت

بطور طبیعی، اولین چیزی که به ذهن می‌آید، کارایی است. هر کدام از آن‌ها در هنگام تست توسط بنچمارک‌ها چه نمراتی را به‌دست آورده‌اند؟ قابلیت پشتیبانی از چند فریم برثانیه را دارند؟ آیا می‌توانند بازی‌های سنگین را اجرا کنند؟

برای این مورد نمی‌توان یک نسخه کلی پیچید، زیرا کارت‌های گرافیک مدل‌های مختلف با هم متفاوت‌اند و یک الگوی مشخص کلی برای مقایسه‌ی محصولات سطح پایین و متوسط وجود ندارد.

بطور کلی، این دو شرکت در یافتن راه‌حل‌های مقرون به‌صرفه با هم اختلاف دارند. از لحاظ مقرون به‌صرفه بودن، AMD دست بالاتر را دارد. کارت‌های گرافیک AMD معمولاً نسبت به ارزش و کارایی‌شان قیمت بهتری را ارایه می‌دهند؛ با توجه به اینکه از نظر کارایی در سطح مناسبی قرار دارند، اما به ندرت قیمت‌هایی بالاتر از محصولات NVIDIA ارایه می‌دهند و حتی گاهی اوقات با اینکه از نظر قیمت مناسبتر هستند، از نظر کارایی هم بهتر هستند.

اما وقتی درباره کارت‌های گرافیک بالاتر از میان رده که قیمتشان در حدود 250 تا 350 دلار است صحبت می‌کنیم، اوضاع کمی متفاوت‌تر خواهد بود. در این رده، AMD جایگاه چندانی ندارد و NVIDIA انحصار بازار را در اختیار دارد. محصولات NVIDIA در این دسته، اندکی گرانتر هستند ولی کارایی کلی بالاتری هم دارند.

در حال حاضر، تنها کارت‌های گرافیک قابل رقابت جدید AMD، سری‌های RX 500 آن‌هاست که نسبت به مدل‌های رقیب NVIDIA می‌توانند قابل توجه باشند. همچنین مدل‌های RX 580 و RX 590 هم می‌توانند در QHD تاحدودی قابل رقابت باشند. اما وقتی درباره QHD یا گیمینگ 4K صحبت می‌کنیم، قطعاً NVIDIA بهترین گزینه خواهد بود. با این‌حال، با به بازار آمدن نسل‌های جدید کارت‌های گرافیک AMD، ممکن است همه چیز تغییر کند.

با پیشرفت هوش مصنوعی در سال‌های اخیر، تمایل فعالان این حوزه بیشتر به سمت NVIDIA بوده، زیرا این شرکت در کارت‌های گرافیک خود از قابلیت جدیدی بنام تنسور (Tensor) رونمایی کرده که هسته‌های پردازشی خاصی را ارایه می‌دهد که مناسب برخی پردازش‌های هوش مصنوعی و کاربردهای بلادرنگ می‌باشند. بنابراین اگر شما می‌خواهید پردازش‌های هوش مصنوعی را اجرا نمایید، NVIDIA برای شما گزینه‌ بهتری خواهد بود.

یکی دیگر از قابلیت‌های جدید دیگری که اخیراً در ساخت پردازنده‌های کارت گرافیک استفاده می‌شود اورکلاکینگ (Overclocking) است که به این پردازنده اجازه می‌دهد با سرعت و کارایی بالاتری کار کند. این قابلیت می‌تواند در اجرای بازی‌های کامپیوتری و برخی کاربردهای خاص، باعث بهبود کارایی شود. گرچه NVIDIA در این حوزه پیشرو بوده، اما اخیراً AMD هم در کارت‌های گرافیکش از اورکلاکینگ استفاده کرده‌ است. البته NVIDIA قابلیت پشتیبانی بهتری از اورکلاکینگ دارد و نظرات کارشناسان حاکی از عملکرد بهتر کارت‌های گرافیک این شرکت در این زمینه‌است.

AMD یا NVIDIA


سخت‌افزار

بطور کلی هیچ شکی در پیشرفته‌تر بودن محصولات NVIDIA وجود ندارد. کارت‌های گرافیک آنها عملیات محاسباتی را بهتر انجام می‌دهند، گرمای کمتری تولید می‌کنند و از نظر مصرف انرژی هم بهینه‌تر هستند.

در سمت دیگر، کارت‌های AMD، در مدل‌های ارزان قیمت‌تر، کمبودهای بخش پردازش را با افزایش پهنای باند حافظه جبران کرده‌اند. با این‌حال، آن‌ها توان بیشتری مصرف می‌کنند و به تولید گرمای زیاد بدنام هستند.

اگر چه در سال‌های اخیر این شکاف بین محصولات NVIDA و AMD کمتر شده است، اما مشکلات و مسایلی که ذکر شد هنوز وجود دارند. صفحات پولاریس AMD معمولاً شامل صفحات 14 نانومتری است، درحالیکه مدل‌های اخیر Turing شرکت NVIDIA همه 12 نانومتری هستند. طبق پیش‌بینی، مدل‌های آینده NAVI شرکت AMD از یک فرآیند ساخت 7 نانومتری پیروی خواهند کرد که اگر این مهم به واقعیت بپیوندد، باید دید NVIDIA چگونه وارد این رقابت خواهد شد.

AMD یا NVIDIA


CUDA core در مقابل Stream processor

هردو این تکنولوژی‌ها با هم معادل‌اند و هر کدام از این شرکت‌ها نام‌های متفاوتی بر روی هسته‌های پردازشی‌شان گذاشته‌اند و در واقع هر دو آن‌ها یکسان هستند. با توجه به اینکه هیچکدام از آن‌ها ذاتاً از دیگری بهتر نیستند؛ نمی‌توان با مقایسه تعداد Stream processor ها و CUDA core ها گفت که کدام یک از دیگری برتر اند.

بطوکلی، آن‌ها را می‌توان از نظر بهینه‌سازی‌های نرم‌افزاری مقایسه کرد. هنگامی می‌توان کارایی این دو مورد را با هم مقایسه کرد که تکنولوژی‌های جدیدی مانند NVIDIA Physix یا  NVIDIA Hairworks ارایه شدند. البته اگر شما یک برنامه‌نویس هستید و می‌خواهید بر روی پردازنده کارت گرافیک برنامه‌نویسی کنید، بدون شک انتخاب کارت گرافیک NVIDIA می‌تواند انتخاب مناسبتری برای شما باشد.

AMD یا NVIDIA


نرم‌افزار

یک پکیج نرم‌افزاری (درایور) بهینه و خوب می‌تواند تفاوت‌ها را در دنیای سخت‌افزار رقم بزند. برای کارت‌گرافیک هم درایورهایی وجود دارند که می‌توانند کنترل پنلی را در اختیار کاربر قرار ‌دهند که بتواند برحسب نیازش از آن استفاده کند.

چیز زیادی برای گفتن درباره خود درایورها وجود ندارد، چون اغلب هم NVIDIA و هم AMD درایورهای جدید و خوبی را ارایه می‌دهند. اما اگر بخواهیم به سابقه آن‌ها نگاهی بیندازیم و کمی مته به خشخاش بگذاریم، باید بگوییم که درایورهای NVIDIA از نظر پایداری و سازگاری اندکی بهتر بوده اند.

در مقایسه کنترل پنل‌ها، با نگاه مختصری به کنترل پنل NVIDIA متوجه خواهید شد که ظاهر زیبای ندارد و کمی قدیمی به نظر می‌رسد و برای کاربر ظاهر ویندوز XP را تداعی می‌کند. در سمت دیگر، کنترل پنل AMD ظاهر مرتب‌تر و زیباتری داشته و کاربرپسندتر طراحی شده است. از نظر کارایی هم تقریباً مشابه یکدیگر بوده و البته هر کدام قابلیت‌های منحصربفردی را هم ارایه داده‌اند که مخصوص هر مدل کارت گرافیک است.

کنترل پنل NVIDIA:

nvidia یا amd

کنترل پنل AMD:

nvidia یا amd


ویژگی‌ها

در این قسمت می‌خواهیم ویژگی های منحصربفردی که هر کدام از سازندگان کارت گرافیک ارایه می‌دهند را بررسی نماییم.

AMD یا NVIDIA

 

قابلیت ضبط و پخش – (NVIDIA Shadowplay در مقابل AMD ReLive)

همانطور که احتمالاً می‌دانید، کارت گرافیک شما هنگام انجام بازی کامپیوتری (ضبط و پخش آن)، ناگزیر از FPS (سرعت فریم) متأثر است. اگر کارت گرافیک شما چندان مناسب انجام آن بازی نیست، بهترین گزینه برای اینکه بتوانید سرعت فریم مناسب و پایداری داشته باشید، استفاده از یک نرم‌افزار در کنار درایور کارت‌گرافیک خواهد بود. این نرم‌افزار به ترتیب Shadowplay برای Nvidia و ReLive برای AMD خواهد بود.

طبق بررسی‌های انجام شده، Shadowplay دست بالاتر را در کیفیت ویدیو در زمان ضبط و پخش دارد و سرعت بیت بیشتری را پشتیبانی می‌کند. اما در حالت کلی هر دوی آن‌ها می‌توانند حدود 30 تا 60 فریم بر ثانیه را پشتیبانی کنند و از این حیث شبیه هم هستند.

AMD یا NVIDIA

 

جایگزین همگام‌ساز عمودی (NVIDIA Gsync در برابر AMD FreeSync)

در حالیکه همگام‌ساز عمودی (V-Sync) برای مانیتورهای 60 هرتز بسیار مناسب است، اما با بالاتر رفتن نرخ refresh، نمی‌توانند کار کنند و عملکرد آن‌ها مختل می‌شود. V-Sync از بیرون‌زدگی صفحه نمایش جلوگیری می‌کند و با قرار دادن یک حد آستانه برای تعداد فریم‌هایی که از کارت گرافیک خارج می‌شود، تضمین می‌کنند که با حتی بالاتر رفتن از 60 هرتز هم مشکل خاصی به‌وجود نمی‌آید و برای مثال، اگر می‌خواهید مانیتورهای 144 یا 240 هرتزی داشته باشید، مشکلات تأخیر تصویر یا لرزش آن‌را نخواهید داشت.

برای حل این مشکل، NVIDIA و AMD راه‌حل‌های سخت‌افزاری خودشان را ارایه کرده‌اند تا بتوانند به بهترین نحو نرخ refresh صفحه نمایش را با نرخ فریم سازگار کنند و با همدیگر همگام بوده و مشکلات لرزش و تأخیر تصویر وجود نداشته باشد. پس باید بین FreeSync و G-Sync تفاوتی وجود نداشته باشد.

قبل از هر چیز، باید این نکته را ذکر کنیم که FreeSync فقط با کارت گرافیک‌های AMD سازگار بوده و G-Sync هم تنها با کارت‌های گرافیک NVIDIA سازگار است. این دو تکنولوژی فقط به کارت گرافیک بستگی ندارند و مانیتور مورد استفاده هم دخیل است.

برای اینکه یک مانیتور بتواند با هرکدام از این تکنولوژی‌ها سازگار باشد، به یک ماژول داخلی نیاز دارد. از آنجایی که G-Sync مخصوص شرکت NVIDIA است، برای استفاده از آن نیاز به خرید لایسنس وجود دارد که نیازمند پرداخت هزینه است. اما AMD رویکرد آزادتری را اتخاذ کرده و FreeSync قابیلت سازگاری با هر ماژول مانیتور را داشته و همه منظوره تر بوده و می‌توان بسیار راحتتر از آن‌ها استفاده کرد.

NVIDIA قوانین سختگیرانه تری دارد تا اطمینان حاصل کند که G-Sync بر روی هر مانیتور بصورت صحیح نصب و پیاده‌سازی شده باشد و حتی قابلیت‌های بیشتری مثل کاهش تاری حرکت (Motion blure) و از بین بردن حالت شبه (Ghosting) را هم ارایه می‌دهد. در سمت مقابل، FreeSync همیشه بی عیب و نقص نیست و بسیاری از مانیتورهای استفاده کننده از FreeSync از این تکنولوژی فقط در محدوده سرعت فریم مانیتور پشتیبانی می‌کنند.

با درنظر گرفتن تمام جوانب، FreeSync انتخاب بهتری برای کسانی است که می‌خواهند هزینه کمتری را بپردازند و G-Sync از نظر کیفیت در وضعیت بهتری قرار دارد که البته از نظر قیمتی اندکی گرانتر است.

البته توجه به پشتیبانی از G-Sync یا FreeSync در خرید یک مانیتور معمولی مطرح نیست ولی اگر قصد خرید یک مانیتور با ابعاد بزرگ یا گیمینگ دارید؛ نیاز است مانیتورتان را باتوجه به نوع کارت گرافیکتان خریداری نمایید. در جدول زیر تکنولوژی بکار رفته در چند نمونه مانیتور موجود در بازار ایران را مشاهده می‌نمایید.

 

تکنولوژی بکار رفته مانیتور
FreeSync

ال جی مدل 29UM69G-B  سایز 29 اینچ

FreeSync

سامسونگ مدل C49HG90 سایز 48.9 اینچ

FreeSync

ال جی مدل 29UM68  سایز 29 اینچ

FreeSync

ال جی مدل 27UD59-B سایز27 اینچ

 

AMD یا NVIDIA


نتیجه

اکنون با درنظر گرفتن تمام جوانب، کدام یک بهتر است؟ NVIDIA یا AMD؟

جواب ما این است: هیچکدام! در واقع همه چیز بستگی به نیازها و بودجه شما دارد و هر کدام از کارت‌های گرافیک این دو شرکت در کاری که انجام می‌دهند خوب عمل می‌کنند.

ویژگی‌های کلی این کارت‌های گرافیک را در جدول زیر می‌توانید مشاهده کنید.

 

NVIDIA

AMD

  • محصولات بالارده با کیفیت‌تر
  • مناسب برای کیفیت‌های 2K(FHD) و 4K
  • بهترین گزینه برای گیمینگ
  • محصولات میان رده و پایین رده مناسب
  • تعداد بیشتری از مانیتورها از FreeSync پشتیبانی می‌کنند
  • کنترل پنل زیباتر و کاراتر

شما می‌توانید جدیدترین و جذابترین اخبار دنیای فناوری را در مامل مگ دنبال کنید.

منابع:

Gamingscan

Techradar

 

 


به این مطلب امتیاز دهید 2 رای


    مجید سلیمی
    مجید سلیمی

    تیم تحریریه مامل مگ

    نظرات کاربران
    نظر خود را برای ما ارسال کنید .

    جست جو

    پربازدیدترین ها

    تفاوت پردازنده ‌های اینتل core i5 و core i7

    پردازنده‌ های اینتل Core i5 و i7 هنوز هم جزء محبوبترین پردازنده‌ های بازار هستند. اما تفاوت بین آن‌ ها چیست؟ کدامیک برای استفاده شما مناسبتر خواهد بود؟